sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kurpitsalyhdyn kovertaminen & Superherkulliset paahdetutkurpitsansiemenet

Mä rakastan kaikenlaista halloweenkrääsää, ja yksi pakollisista halloweenkoristeista on tietenkin kurpitsalyhty. Tähän aikaan vuodesta marketteihin ilmestyy jos vaikka minkälaista kurpitsaa, ja parhaat myös myydään nopeasti joten jos kurpitsalyhtyä mielii niin kantsii toimia nopeasti! Ajattelin kertoa miten kurpitsalyhty koverretaan ja mihin kaikkeen kurpitsan sisusta voi käyttää.

Itse tykkään klassisesta joten valitsin tänäkin vuonna ihan perinteisen oranssin kurpitsan perinteisellä kaiverruksella, mutta täytyy muistuttaa että kurpitsalyhdyn ei tarvitse kuitenkaan olla aina tämän näköinen vaan se saa ihan hyvin olla esimerkiksi vihreä, ja kasvojen sijaan voi kurpitsaan kovertaa vaikkapa graafisia kuvioita.

kurpitsan-kovertaminen-1
Kurpitsalyhdyn "hattu" kannattaa leikata terävällä puukolla hieman alaviistoon jotta se pysyisi vielä kovertamisen jälkeenkin paikoillaan. Jos leikkaat kannen irti niin että terä on poikittain, voi siitä tulla liian pieni ja se saattaa kovertamisen jälkeen humahtaa kurpitsan sisään.

kurpitsan-kovertaminen-2

Kurpitsan sisällä on sekä hedelmälihaa että siemeniä, ja molemmat kannattaa ottaa talteen eri astioihin. Kurpitsan siemenet on helpointa kerätä ensin, koska ne ovat melko siististi kuvassa näkyvien rantujen sisällä. Siisteyden kanssa tällä touhulla ei tosin ole mitään tekemistä, joten kannattaa suojata ympäristö niin ettei oranssit roiskeet haittaa.

Kun siemenet on saatu talteen, aletaan kovertaa kurpitsaa ontoksi. Tähän voi käyttää veistä, lusikkaa tai jäätelökauhaa. Koverrettua hedelmälihaa voi käyttää mm. Keittoihin, piiraisiin, kakkuihin, sämpylöihin ja ties mihin, mielikuvitus on rajana.

kurpitsan-kovertaminen

Kurpitsalyhty kannattaa kovertaa aika huolella niin ettei sisään jäisi hedelmälihan rippeitä. Noin sentin paksuinen lyhty on hyvä. Seuraavaksi kurpitsalle piirretään kasvot/kuviointi ja kaiverretaan ne luonnostelun jälkeen irti.

Itse käytän kurpitsalyhtyjen sisässä ledejä, mutta jos aiot polttaa sisällä tuikkua, kannattaa kurpitsan takapuolelle kaivertaa myös ilmanottoaukko.

kurpitsalyhdyt

Koverretut kurpitsat nahistuvat nopeasti, joten kovertaminen kannattaa tehdä juuri ennen juhlia. Ostin tänä vuonna myös pari pienempää kurpitsaa ja ihastuin niihin kovasti, aikas söpöt lyhdyt tuli niistä!


PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET


3-4 dl kurpitsansiemeniä

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl hienoa merisuolaa

Mausteita oman maun mukaan, esim. Mustapippuria, chili,- tai valkosipulijauhetta

Huuhtele kurpitsansiemenet hyvin ja kuivaa leivinpaperin tai keittiöpyyhkeen päällä.

Laita siemenet kulhoon ja lisää loput ainekset. Sekoita ja levitä siemenet sitten uunipellille tasaisesti. Paista 175 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes siemenet ovat saaneet hieman väriä.

Siis nää on oikeesti ihan törkeen hyviä! Paahdetut siemenet ovat herkullisia ihan sellaisenaan naposteluun, mutta toimivat myös keiton päällä tai salaateissa.

paahdetut-kurpitsansiemenet

Mites on, juhlitteko halloweenia ja kuuluuko kurpitsalyhdyn kovertaminen perinteisiinne? :)

<3: Päivi


loppu

4 kommenttia:

  1. Voi miten hyvävinkki! Menee ehdottomasti testaukseen!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen :) Itse maustoin valkosipulilla ja pippurilla, koukkuun jäin :)

    VastaaPoista
  3. Hyvät ohjeet! Oon joskus pienenä kaivertanut kurpitsalyhdyn, nyt huvittaisi taas vaikken muuten halloweenia oikein ole viettänyt. Olin kuluneella viikolla Kööpenhaminassa ja siellä oli kurpitsoja joka paikassa! Jos löydän kurpitsan, täytyy testata myös noita paahdettuja siemeniä, kuulostaa hyvältä :)

    VastaaPoista
  4. Joo uskon että Kööpenhaminassa oli paljon kurpitsoja, oon huomannut että Suomi lämpenee halloweenille hitaasti mutta varmasti :D Jos kurpitsa jää hankkimatta niin kurpitsansiemeniä pitäisi löytyä ainakin Punnitse ja säästä-kaupasta, suosittelen :)

    VastaaPoista