torstai 11. elokuuta 2016

Onko ok antaa itsetehty lahja?

Joo, täällä on ollut hiljaista... koska mulla on semmonen tunne että tämmöinen pieni blogihiljaisuus ärsyttää lähinnä minua itseäni eikä niinkään ketään muuta niin en tylsistytä teitä enempää selittelemällä että mitä kaikkea muka parempaa tekemistä mulla on ollut. Tai no sen verran sanon kuitenkin että mulla on ollut tosi paljon kaikkea ajateltavaa, ei siis mitään mullistavaa mutta kuitenkin sellaisia juttuja mistä tuun varmaan vielä täälläkin kertomaan.


Enivei. Mulla on tänään synttärit! Ei tarvitse hurrata tai mitään koska mä en ole mikään innokas synttärikreisibailaaja, mutta synttäreistä sain kuitenkin idean kirjoittaa lahjoista, tarkemmin itse tehdyistä sellaisista.


purjevene


10 vuotta sitten kun täytin 18 sain tämän sympaattisen puisen purjeveneen lahjaksi pikkusiskoltani Lauralta joka oli silloin 10-vuotias. Jostain syystä se  hetki jäi mun mieleen ehkä ikuisiksi ajoiksi, varmaan siksi että siinä iässä maailma on avoin sanojen varsinaisessa merkityksessä ja parhaimmillaan kävin kotona vain kääntymässä, kaikki muu kiinnosti niin paljon enemmän. Mä olin varmaan vaan niin yllättynyt että se pikkusisko johon mä olin viimeaikoina hädin tuskin kiinnittänyt huomiota tullessani ja mennessäni, oli viettänyt päiväkausia autotallissa rakentamassa mulle itse synttärilahjaa. Mulle.
Ja siinä se sitten seisoi pihanurmella ujona ja ehkä vähän sormetkin täristen ojentamassa puuvenettä selvästi ihan superjännittyneenä siitä että tykkäänköhän mä siitä lahjasta ollenkaan. Kun halasin ja kiitin lahjasta jännitys purkaantui ja raukka pillahti onnenkyyneliin. Kaukana ne ei ollut kyllä itselläkään :DOnks noloo?


Mäkin annan usein itse tehtyjä lahjoja ja kortteja. Tee se itse-tyypit tietää sen tunteen - näit ihan sikana sen lahjan eteen vaivaa, valvoit ehkä juhlia edeltävän yön viimeistellessäsi sitä, ja silti jää semmonen tunne että lahjan saaja ei arvosta sitä koska se on tehty itse. Jostain syystä itse tehdyn lahjan antaminen vaan tuntuu joskus nololta, niinkuin antaisin sen vain siksi että en osaa ostaa mitään "oikeaa" lahjaa. Mä oikeesti joskus juhliin lähtiessäni mielessäni oikein soimaan itseäni, että gg vaan mullekkin, siellä ne vieraat jo jännityksellä oottaa mitä se hippi on tälläkertaa askarrellut.


Ja itseasiassa mä en edes osaa sanoa että miksi se lahja pitää saada tehdä itse? Kai siinä pohjimmiltaan vain haluaa antaa jotain erityistä. No joo, tai sitten ei ole yksinkertaisesti rahaa ostaa toiselle sitä jotain mitä tiedät hänen toivovan. Oli miten oli, mä en ole ainakaan koskaan ojentanut kellekkään tee se itse-lahjaa rinta rottingilla ja kuuluttanut koko juhlaseurueelle että TEINPÄS ITSE.


Mutta toisaalta. Mä oon viimeisen kymmenen vuoden aikana saanut lukuisia lahjoja erinäisinä merkkipäivinä tai juhlapyhinä. Vaikka oonkin kiitollinen niistä jokaisesta niin jotkut lahjat vaan unohtuu. Tai sitten ne on ollut jotain sellaista mikä käytetään heti tai jotain joka kulutetaan puhki ja heitetään sitten pois, eli on ihan normaalia että jotkut lahjat häipyvät mielestä. Se mitä tajusin oli että tätä venettä mä oon kuitenkin varjellut tarkasti nämä kymmenen vuotta enkä ikinä heittäisi sitä pois. Ihan vain siksi että Laura näki vaivaa ja teki sen just mulle. Kerran olin jo lähes unessa kun yhtäkkiä tajusin etten ollut nähnyt tota venettä vähään aikaan ja säikähdin niin että meinasin lähteä keskellä yötä ettimään sitä.


Onko muilla tullut koskaan tommonen "nolo olo" itsetehtyä lahjaa antaessa?


Tai oletteko joskus saaneet lahjan joka on tehty itse? Mitä ajatuksia se herättää?


<3: Päivi


Seuraa blogiani helposti Facebookissa!


loppu

18 kommenttia:

 1. Siis itse tehdyt lahjathan on parhaita! :) niihin on käytetty aikaa ja vaivaa ja oikeesti ajateltu, että mistä se toinen mahtaa tykätä. Itse tykkään neuloa, joten oon tehnyt useamman kerran villasukkia lahjaksi. Ne kuitenkin kuluu käytössä ja Suomessa on kylmä. Ja jos ihmisellä on jo kaikkea, niin eihän sitä ole järkeä ostaa mitään krääsää ainakaan. :)

  VastaaPoista
 2. No nimenomaan! Ja mä aina oikein toivon villasukkia lahjaksi niiltä tyypeiltä jotka niitä osaa tehdä kun itse en osaa neuloa ja kuitenkin villasukkia tulee lähes läpi vuoden käytettyä :D mä en siis missään nimessä sano että itsetehdyt lahjat olisi jotenkin huonompia, vaan että mulle itselle tulee aina lahjaa antaessa vaan semmoinen tunne :D

  VastaaPoista
 3. Hyvä aihe... Mä annan myös mielelläni itse tehtyjä lahjoja, enkä myöskään koskaan hehkuta niitä itse tehdyiksi. Mua vähän kans nolostuttaa välillä antaa mitään itse tehtyä, mutta jos olo on nolo senkin jälkeen kun lahja on vastaanotettu, en yleensä anna toista samalle sankarille. Joskus annan itse tehdyn lahjan niin että en ole itse näkemässä kun se avataan. Jos saaja mainitsee siitä minulle jälkikäteen, uskon että se on ainakin jäänyt mieleen ja ehkä sitä on osattu jopa arvostaa.

  VastaaPoista
 4. Hyvä pontti, vastaanottajan reaktiosta (tai jos reaktio jää uupumaan) pystyy kyllä huomaamaan jos ei se itsetehty lahja ollutkaan ihan "okei", mutta onneksi useimmiten vastaanottaja osaa arvostaa :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin joskus YRITÄN antaa esim.lapsille itsetehtyjä lahjoja : perunoita,porkkanoita, polttopuita....

  VastaaPoista
 6. Hyvää syntymäpäivää! Mulla on myös tänään synttärit, 33 vuotta napsahti mittariin :)

  VastaaPoista
 7. Ihana ja symppis toi laivalahja. Kiva kun olet säilyttänyt sen.
  Mä arvostan tosi paljon itsetehtyjä lahjoja.

  VastaaPoista
 8. No jopas! Kiitos ja onnea myös sulle! :)

  VastaaPoista
 9. Eikös ookkin :) En kyllä raaski tuosta luopua :)

  VastaaPoista
 10. Arvostan itsetehtyjä lahjoja paljon ja annan niitä myös itse, koska tykkään virkata, ommella, tuunata ja tehdä koruja. Enimmäkseen tunnen ylpeyttä antaessani jotain itsetehtyä. En sen takia, että se olisi jotenkin hienompi kuin kaupasta ostettu vaan koska se on mielestäni uniikki ja upea juuri siksi, koska se on itsetehty. Ei nolostella, eihän? ;) Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut! :)

  VastaaPoista
 11. Itse tehdyt lahjat on ihan parhaita. (: Tykkään niitä saada ja antaa. Ei ole ollut koskaan tarvetta nolostella, ainakin kaikki tekemäni villasukat ovat näkyneet ahkerasti käytössä olevan, joten turhaa sitä on miettiä. Kuitenkin niihin lahjoihin saa tunteja kulumaan helpostikin... Ei se ole sama asia kierrellä kauppakeskuksessa samaa aikaa. ;) Monesti tuommoiset jutut on ylipäätään sellaisia, ettei niitä rahalla saa.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Anu :) Sulla on kyllä asenne kohdallaan, noinhan sen kuuluisikin mennä että itseyehdystä lahjasta pitäisi olla ylpeä ja jättää nolostelut sikseen :)

  VastaaPoista
 13. Niinpä, sehän itsetehdyissä lahjoissa onkin parasta että vastaavia ei kaupoista löydy, ja ihmisillä on tapana haluta omistaa uniikkeja esineitä :)

  VastaaPoista
 14. Itse tehdyt lahjat menee kaikista lahjoista sinne tärkeimpien joukkoon! Oli se sitten millä budjetilla tahansa tehty mutta itse tehty on aina itse tehty ja se vaiva ja aika minkä toinen siihen käyttää on jotain sanoinkuvaamattoman upeaa! Itse tykkään myös tehdä itse mutta aina ei ehdi.. Ikävä kyllä. Mutta kyll sen huomaa.. annat jotain itse tehtyä- käytit siihen vaikka 50€ ja toinen on sillee- ai teit tän ite? kiitti ja lahja joutuu jonnekkin nurkkaan mutta jos ostat 50€.llä lahjan niin lahja saattaakin saada jotain arvostusta.. Mikä siin on? Toisaalta- ne jotka ei arvosta-tai osaa arvostaa, ei varmaan koskaan ole itse mitään tehneet, eivät ymmärrä kuinka paljon toinen kuluttaa aikaa ja vaivaa hänen lahjaansa- sen sijaan että menisi kauppaan ja ostaisi jonkun mukin ja paketoiduttaisi vielä jollakin muulla sen niin se on pop! :D

  Itse en oo enää pariin vuoteen antanut kenellekkään tutulle kaupasta ostettua lahjaa vaan teen kaikki itse! No toki lapset saa kaupan leluja kun en kuitenkaan lelunikkari ihan oo mutta ei ne lapset sitä tiedä- pukkihan ne tuo ;)

  VastaaPoista
 15. Mä voin samaistua tähän! Ehkä ne mun tekeleet ei oo aina niin onnistuneita kuin haluaisin ja sen takia tulee sellainen pieni nolous tai ajatus siitä, että mitäköhän se lahjan saaja nyt ajattelee... Mutta kyllä mä myös ostan lahjoja. Yleensä ne mitä teen itse, on sellaisia pieniä lahjoja kavereille. Tärkeimmät lahjat oon ostanut :)

  VastaaPoista
 16. Joo, se onkin itseasiassa aika jännä juttu että ne jotka ei itse tee mitään, kuvittelee usein että itsetehty ei maksa mitään vaikka todellisuudessa matskuihin saattaa mennä paljon enemmän rahaa kun vastaavaan tuotteeseen kaupassa, siitä varmaan johtuu ettei arvosteta.
  Lapset onkin sitten toinen juttu, mun lapsuuden paras joululahja ikinä oli ainakin iskän itserakentama nukkekoti. Se ei näyttänyt ehkä yhtä fancylta kun ne kaupan versiot mutta mä olinkin tosi vaikuttunut siitä että siinä oli samat tapetit kun mun omassa huoneessakin :D

  VastaaPoista
 17. Joo mulla on toi sama et kuvittelen sen lahjan mielessäni aina valmiina jotenkin täydelliseks ja sitten kun se sitä harvoin lopulta on niin jännittää huomaako vastaanottaja virheet. Itse olen kans viimeaikoina ostanut lahjat, lähinnä siksi kun ei ole ehtinyt itse tehdä :)

  VastaaPoista