maanantai 6. kesäkuuta 2016

Milloin viimeksi ostit levyn?

ff


Heti alkuun täytyy myöntää että itse olen ostanut levyjä viimeaikoina aika harvakseltaan. Viimeiset pari vuotta ollaan ostettu levyt pääosin vinyyleinä, ja keväällä itseasiassa myytiinkin cd-levyt kokonaan pois hyllyä täyttämästä.


Cd-levyistä sen verran että kyllä mä toki niitäkin arvostan, mutta meillä ei ole ensinnäkään aikoihin ollut mitään varsinaista cd-soitinta millä ylipäänsä kuunnella niitä levyjä, ja, noh. Ne nyt vaan jäi kuuntelematta. Se meidän cd-kokoelma ei ollut kovinkaan suuri ja sisälsi pääosin teininä ostettuja levyjä jotka eivät nykyään välttämättä edes niin paljon kiinnosta.


Jos cd-levyillään tahtoo laittaa rahoiksi, niin sen vaan sanon että ei onnistu. :D Ehkä hamassa tulevaisuudessa porukka alkaa taas arvostamaan niitäkin muovilätysköitä mutta tällä hetkellä niillä ei ole juuri minkäänlaista jälleenmyynti-arvoa. Divarit ja levykauppiaat ostavat mieluiten käytetytkin levyt priimakuntoisina eivätkä siltikään maksa niistä juuri mitään. Varsinkin jos kokoelmasi on täynnä europoppia ja tekno-kokoelmia niin jos haluat levyistäsi eroon, heitä ne vaikka roskiin.


Itse sain Tori.fi:n kautta cd-levyt myytyä könttänä jollekkin yksityishenkilölle ja tienasin siinä sivussa muutaman kympin.


danzig


Jatkossa aion siis ostaa levyni vinyylinä, monestakin syystä. Moni ihmettelee mikä älppäreissä viehättää kun ne jos mitkä vievät hyllytilaa, ovat usein huomattavasti kalliimpia kuin cd-levyt, ja yhä useammat sanovat nykyään että "Spotify on keksitty". Voi taivas.


Kyllä mäkin maksan Spotifysta, ihan jo siksi että tuota 90-luvun vinyyli/kasettisoitinta ei ihan noin vain napatakkaan lenkille tai autoon mukaan. Spotify on myös kätevä siinä mielessä että siellä on mahdoton määrä "ilmaista musiikkia" ja sieltä on helppo etsiskellä uusia bändejä ja biisejä jos alkaa vanhat kyllästyttämään.


Mä kuitenkin kunnioitan musiikkia ja muusikkoja sen verran etten voisi koskaan ajatella musiikkia sellaisena asiana mikä kuuluu mulle ilman että olisin valmis siitä maksamaan.


Mä olen myös sen verran old school että haluan saada ostamani asiat fyysisessä muodossa. On ihan eri asia ostaa levy, avata se ja tutkia sisältä löytyviä tekstejä, kuvia, sanoituksia ja taidetta kuin vain ladata joku biisi puhelimeen.


Vinyylien viehätys on toki myös tunnelmassa ja soundissa, mutta itse nautin ehkä eniten juuri siitä miten vinyyleissä on usein panostettu kansitaiteeseen ihan eri tavalla.


www.GIFCreator.me_OApnal

Levyn arvon säilymisen kannalta vinyylejä kannattaa pitää kuin kukkaa kämmenellä ja säilyttää kaikki mukana tulleet "extrat". Kansien sisästä voi paljastua mitä vain. Upeita piirrettyjä kuvia, mielenkiintoisia valokuvia, juttuja, laulunsanoja tai julisteita.


Kirkkaasti upein omistamani levy on tämä Led Zeppelinin lll jossa on sisäänrakennettu kartonkinen kiekko jota pyörittämällä kuvat vaihtuvat kannen kurkistus-aukoissa. Tässä on siis todellakin saatu rahoille vastinetta, siis sen lisäksi että itse levy on myös törkiän hyvä.


www.GIFCreator.me_OSRL9d

Tässä Doorsin pyöreäkulmaisessa L.A.Womanissa taas kannen potretti on painettu kalvolle, keltainen tausta on levypussi.


Just tämmösiä mielenkiintosia yksityiskohtia mä rakastan!


www.GIFCreator.me_gyEVhL

Ei siinä kannessa tosin tarvitse aina mitään sen kummempaa "jujua" olla että se olisi hieno. Itse tykkään myös sellaisista kansista joissa on jonkun taiteilijan maalaama mielenkiintoinen kuva. Kyllähän taideteos on aina paljon mielenkiintoisempi kuin semmoinen perus levynkansikuva jossa bändi pönöttää jäyhästi tiiliseinää vasten. Mun mielestä ois aivan mahtavaa jos mun maalaama kuva olisi jonkun levyn kannessa!


leevi dylan


Töissä ollessani saatan laittaa yhdestä palkasta melko hurjiakin summia levyihin ihan hyvillä mielin, mutta kuten mainitsin, viimeaikoina on tullut ostettua levyjä vähän harvemmin juuri siksi että näistä mahtavuuksista saa tosiaan pulittaa jonkun verran. Olen kyllä ostellut kirppareilta joitain levyjä, mutta kirppareilta ei kovin usein löydä mitään todellisia helmiä.


Seppälänkankaan Tokmannin yläkerrassa on Kirpparilla.fi, jossa on usein tosi isot valikoimat älppäreitä. Ongelmana vain tuppaa usein olemaan se että myyjät eivät osaa hinnoitella levyjä järkevästi. Monilla on sellainen käsitys että vinyyliharrastajat maksavat levystä kuin levystä mitä vain, ja lätkäisevät sen saman 10 tai 15 euron hintalapun joka levyyn, oli kysymyksessä sitten peruslätty jota on saatavilla joka kulmalla tai sitten joku vähän harvinaisempi tapaus.


Hintaan kuitenkin pitäisi vaikuttaa ensinnäkin juuri se saatavuus, iskelmäkokoelmia on niin paljon tarjolla että niihin hukkuu eikä kukaan maksa niistä kymmentä euroa. Ja vaikka levy olisikin itsessään jokin "löytö", niin siitä ei voi pyytää täyttä hintaa jos kannet tai levy on huonossa kunnossa tai niihin on kirjoiteltu muistiinpanoja. Lisäksi jos se kahden kympin hintalappu on liimattu levynkanteen niin ettei sitä saa enää irroitettua siististi irti, se levy ei ole enää kahden kympin arvoinen.


Mutta palatakseni otsikon kysymykseen, milloin viimeksi ostit levyn?


 Lataatko musiikkia tai käytätkö Spotifya? Jos ostat levyjä, ostatko vinyylinä vai cd:nä?


Minkä levyn ostit viimeksi?


<3: Päivi


Seuraa blogiani helposti Facebookissa!


loppu

6 kommenttia:

 1. No siis ensinnäkin: mä kuuntelen aivan liian harvoin musiikkia. Sit kun tulee kuunneltua, niin oon ihan hurmoksessa ja ihmettelen miksi mä en kuuntele useammin musiikkia...

  Kun kuuntelen, niin usein se on koneelta. Pitkään meillä oli Spotify, mies ei kestänyt sen äänenlaatua, joten vaihdettiin Tidaliin (kalliimpi mutta tosiaan parempi äänenlaatu). Nyt se on toistaiseksi tauolla ja ollaan kuunneltu youtubesta.

  En kyllä muista yhtään, minkä levyn olisin ostanut viimeksi... Siitä on jo niin monta vuotta. Parisen vuotta sitten möin suurimman osan pois, Madonnasinkuista sai useammankin euron ja Eurythmicsin kokoelmaboksista lähemmäksi sata euroa. Eli kyllä ne jotkut harrastelijat niistä on vielä suostuvaisia maksamaan :)

  VastaaPoista
 2. Ohoh!:D onhan se tietysti selvää että yksittäiset harrastelijat maksaa levyistä enemmän kuin jälleenmyyjät, ne ”vähän paremmat” levyt mekin jätettiin tuon könttäkaupan ulkopuolelle.

  Tiedän todellakin tuon hurmoksen! Madonnaa ja Eurythmicsia löytyy tuolta munkin vinyylihyllystä :D

  VastaaPoista
 3. Tänään, ostan uusia levyjä viikottain, lähinnä CD-levyjä tällä hetkellä kun mulla ei ole toimivaa vinyyli soitinta juuri nyt. Viimeisin levy jonka tilasin juuri tänään oli Batushkan - Litourgiya ja juuri äsken sain Äxästä meilin että tilaamani Månegarm - Vredens Tid on saapunut noudettavaksi.
  Tukekaa artisteja niin saadaan jatkossakin kuunnella hyvää musiikkia.

  VastaaPoista
 4. Näinpä - ja artistien lisäksi myös levykauppoja. Äxä taitaa olla tällä hetkellä täällä Jyväskylässä ainoa varsinainen levykauppa, toivottavasti kauppa käy myös jatkossa. :)

  VastaaPoista
 5. Nyt on menny kyl vähän pitempi aika etten oo levyjä ostanu, mut ehkä viime syksynä viimeks? Cd:itä oon lähinnä ostanu mut tykkään paljo enemmän vinyyleistä, juurikin tuon kansitaiteen ja tietysti äänenlaadun takia. Vinyylisoitinta ei omasta takaa ole joten sen takia enemmän on noita cd-levyjä tullu ostettua. Kirppareilta oon joitakin vinyyleit ostanu ja myös äxästä.

  Sähköses muodos en tykkää yhtään hankkia musiikkia. Keikoilla tulee tosin käytyä monta kertaa vuodessa joten sitä kautta ainakin tulee tuettua muusikoita :)

  VastaaPoista
 6. Meilläkään ei ihan heti tärpännyt vinyylisoittimen kanssa, pari huonoa tuli sokkona ostettua kirpparilta ennenkuin löytyi toimiva :D

  Keikat on kyllä levy-ostoksien ohella mitä parhain tapa tukea muusikkoja, ja hyvät keikat säilyy muistoissa ikuisesti :)

  VastaaPoista