keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Koiran muotokuvan piirtäminen

Mitä piirtämiseen tulee, ylivoimaisesti eniten multa tilataan lyikkäri-muotokuvia, ja useinmiten juuri lasten kuvia.

Jouluaattona arvoin facebook-sivullani yhden A4-kokoisen muotokuvan, ja voittaja yllättikin minut positiivisesti toivomalla muotokuvaa koirastaan.

Lemmikkejä ei pääse turhan usein piirtämään, ja nyt kun sitten pääsin, ajattelin kertoa teillekkin miten tämmöinen muotokuvan piirtäminen minun kohdalla etenee vaihe vaiheelta.

IMG_3461

käytän useimmiten Derwentin lyikkäreitä, ja niitä voin kyllä hyvin suositellakin. Hyvät kynät! Koska meillä on vaan yks läppäri ja koska mä olin nyt tällä kertaa niin laiska etten jaksanut ahtaa sitä tähän pikkuiselle baaripöydälle, päädyin tihrustamaan mallia ihan vaan tuosta puhelimen näytöltä... :D
Luonnostelu

Koko homma lähtee luonnostelemalla kokonaisuus hailakoilla, epämääräisillä viivoilla. Vaikkei työ vielä tässä vaiheessa näytä juuri miltään, niin luonnostelu on mielestäni yksi tärkeimmistä työvaiheista koska siinä olisi tarkoitus saada kuvan mittasuhteet kuntoon, ja niitä on huomattavasti hankalampi lähteä myöhemmissä työvaiheissa korjailemaan.

IMG_3463
Silmät

Mulla on tapana heti luonnostelun jälkeen piirtää silmät lähes valmiiksi asti. En oikein osaa sanoa miksi, ehkä tuota kokonaisuutta on sitten helpompi hahmottaa kun voi tuijotella silmiin, näin kun elävää olentoa piirretään.

Kun silmät alkavat hieman katsella jo takaisin, alan vahvistelemaan luonnosteltuja viivoja ja haeskelemaan valojen ja varjojen paikkaa.

IMG_3464

IMG_3467
Karvat

Tämmöistä pörröistä lemmikkiä piirtäessä tässä kohtaa alkaa se pitkä ja kivinen tie, nimittäin karvat. Niitä sitten riittää! Ihan tuon pelkän karvan piirtämiseen mulla kului...no, useita tunteja, en huomannut ottaa aikaa. Tosin pitää varmaan mainita että mä olen keskivertoa vähän hitaampi piirtämään ja keskityn usein vähän liikaa jonninjoutaviin yksityiskohtiin, kukin tyylillään.

Kun karvojen piirtäminen alkaa, mulla napsahtaa yleensä aivot pois päältä ja se on aikalailla sellaista robottimaista puurtamista. Joitain juttuja on kuitenkin hyvä miettiä varsinkin jos ei ole eläimiä usein piirtänyt.

IMG_3480

Jos olet joskus miettinyt että onko sitä tarpeellista omistaa kymmeniä erilaisia lyijykyniä, niin ei ole, jotkut muotokuvat saattavat syntyä ihan vain yhdellä tai kahdella kynällä. Jotta turkista saisi elävän näköisen niin eri vahvuisista kynistä on kyllä hyötyä. Aloitan yleensä vaaleimmista karvoista ja vaihdan asteittain pehmeämpään (tummempaan). Silläkin saa turkkiin hyvin eloa että painaa kynää välillä kevyemmin ja välillä vähän kovemmin. Kynä kantsii muistaa teroittaa usein.

Kynän vedot kannattaa myös tehdä aina "myötäkarvaan", eli sen suuntaisesti kuin ne karvat oletettavasti missäkin kohtaa taipuu.

IMG_3470

IMG_3473
Viimeistely

Sitten kun koittaa se hieno hetki että työ alkaa olla valmis, on jäljellä enää viimeistely. Sitä varten tarvitsen yleensä vain pyyhekumin ja jonkun oikein pehmeän kynän, itse käytin tässä 6B:tä. vahvistan varjoja ja väritän tummimmat kohdat lähes mustiksi. Varsinkin silmät kannattaa huolitella hyvin. Kumitan valkoisen taustan kevyesti koska siihen aina jää sellaista lyijykynänsuttua ja sormenjälkiä.

Lyikkärikuvat kannattaa ehdottomasti myös suihkuttaa fixatiivilla niin ei pääse kynän jälki suttaantumaan enää pois.

IMG_3484

 

Se ois niinku siinä. Mitäs tykkäätte?

Ps. Ens viikonloppuna mua odottaa niiiin siisti taide-projekti että tekisi mieli kertoo siitä jo nyt, mutta enpäs kerrokkaan, maltan mieleni :D

<3: Päivi

2 kommenttia:

  1. Piirrätkö näitä koira kuvia siis ulkopuolisille myös? Mahdollista siis tilata sellainen sinulta?

    VastaaPoista
  2. Moi :) Teen aina kun ehdin, sähköpostilla voi tiedustella lisää :)

    VastaaPoista